Ο Γ. Σωτηρέλης μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη συνταγματική αναθεώρηση

*Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 fm”, 04.10.2016

Στην εκτίμηση ότι θα έπρεπε να υπάρξει η προβλεπόμενη από τη Βουλή διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, προχώρησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Σωτηρέλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 fm”, με αφορμή την επικείμενη ανακοίνωση της σύνθεσης της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Σημείωσε ότι η πρόταση της Αναθεώρησης έχει θετικά σημεία έχει και προβληματικά και υπογράμμισε ότι το ζητούμενο είναι «να μην χάσουν οι πολιτικές δυνάμεις και αυτή την ευκαιρία, να εξελιχθεί γρήγορα η διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση».

«Κατά τη γνώμη μου είναι μια λανθασμένη διαδικασία, η οποία ουσιαστικά παραπέμπει το ζήτημα της αναθεώρησης στις καλένδες διότι είναι έρμαιο σε ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις» εκτίμησε ο κ. Σωτηρέλης, λέγοντας πως «έχει γίνει πολλές φορές αυτό, να ξεκινά μια διαδικασία αναθεώρησης και να μην συνεχίζεται», και τόνισε ότι «θα έπρεπε αυτή η διαδικασία αναθεώρησης εφόσον υπήρξε μια πρωτοβουλία να εξελιχθεί γρήγορα».

«Το σωστό, κατά τη γνώμη μου θα ήταν να υπάρξει η διαδικασία η προβλεπόμενη στη Βουλή, δηλαδή να οριστεί η Επιτροπή που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής μετά από πρόταση 50 βουλευτών που θα πάρουν τη σχετική πρωτοβουλία, και αυτή επιτροπή να εισαγάγει το πόρισμα της στην Ολομέλεια, η οποία σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα πρέπει να αποφασίσει σε δυο ψηφοφορίες που θα απέχουν μεταξύ τους ένα μήνα», ανέφερε ο κ. Σωτηρέλης και συμπλήρωσε: «Αν υπήρχε νόημα σε αυτή την επιτροπή, θα ήταν να υπάρξει μια επιτροπή υπερκομματική, με συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, η οποία θα μπορούσε να ετοιμάσει ένα πόρισμα για την επιτροπή της Βουλής, ώστε να βοηθήσει το έργο της. Εκεί θα έβλεπα χρήσιμη μια επιστημονική επιτροπή, και όχι για την οργάνωση ενός ασαφούς διαλόγου, που θα κινηθεί με λαϊκές συνελεύσεις ή οτιδήποτε άλλο».

Ερωτηθείς για τα σενάρια που τον ήθελαν να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη επιτροπή απάντησε: «Δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε μια τέτοια επιτροπή, θα συμμετείχα ευχαρίστως σε μια επιτροπή όπως σας την περιέγραψα προηγουμένως, μια επιτροπή που θα έχει τη συναίνεση όλων των κομμάτων και θα βοηθήσει το έργο της Βουλής».

Sliding Sidebar

Επιπλέον Άρθρα