Το Κράτος, βάσει του Συντάγματος, είναι ουδετερόθρησκο

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Παν/μιο Αθηνών Γιώργος Σωτηρέλης, μίλησε στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και στον Βασίλη Πάικο, σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για απόρριψη των αλλαγών Φίλη, σχετικά με τον τρόπο διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία.

Αναλυτικά:

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Γ. Σωτηρέλης: “Αναπαράγει τη λογική του Ελλάς- Ελλήνων-Χριστιανών που υπήρχε στο Σύνταγμα του 1952 και κατά την περίοδο της χούντας. Εκεί προβλέπονταν ότι η εκπαίδευση παρέχονταν με βάση της αρχές του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού. Το Σύνταγμα του 1975 αφενός μεν εξίσωσε όλες τις γνωστές θρησκείες με την επικρατούσα θρησκεία, αφετέρου κατοχύρωσε πλήρως την θρησκευτική ελευθερία και μάλιστα την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης, ως μη αναθεωρητέα διάταξη.Στο θέμα της θρησκευτικής εκπαίδευσης η διάταξη λέει για ανάπτυξη θρησκευτικής συνείδησης. Πως είναι δυνατόν το ΣτΕ και μάλιστα ύστερα από τόσα χρόνια να έρχεται και να ερμηνεύει το επικρατούσα θρησκεία ως αυτή που πρέπει να επικρατεί υποχρεωτικά με κατηχητισμό μέσω της εκπαίδευσης , η οποία αντιμετωπίζεται σαν κατηχητικό σχολείο της εκκλησίας; Ουσιαστικά φτάνουμε σε μία λογική με την οποία το ΣτΕ μετατρέπεται σε Συμβούλιο της Εκκλησίας. Για να μην πω ότι αν έκρινε το θέμα η Ιερά Σύνοδος, η άποψή της θα ήταν πιο μετριοπαθής και θα είχε μεγαλύτερη μειοψηφία.”

*ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ

Γ.Σωτηρέλης: ”Εχουμε πλήρη υπέρβαση του ρόλου του ΣτΕ, που δείχνει ότι δεν θέλει να κρίνει ζητήματα του Συντάγματος.Το έκανε με το θέμα της ιθαγένειας, το κάνει και σήμερα. Δεν θέλει να το κρίνει βάσει των αρχών μιας ανοικτής και δημοκρατικής κοινωνίας, αλλά αυτή η αντίληψη αποπνέει ολοκληρωτισμό. Το πρόβλημα δεν είναι η εκκλησία. Όλες οι εκκλησίες σε όλο το κόσμο και στην Ευρώπη, έχουν την ίδια νοοτροπία Υπάρχουν και ακραίοι κύκλοι σε όλες τις εκκλησίες. Το θέμα είναι τι κάνει η πολιτεία. Σε ένα δημοκρατικό και ελεύθερο κράτος…Το κράτος είναι ουδετερόθρησκο και εκείνο που προέχει είναι η ελευθερία.”

*ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣτΕ

Γ.Σωτηρέλης: “Το θέμα είναι θέμα δημοκρατίας και ελευθερίας. Δεν είναι απλώς θέμα οργάνωσης της παιδείας. Είναι το ζήτημα αν για την παιδεία θα αποφασίζει η δημοκρατικά νομιμοποιημένη πολιτεία όποια και να είναι ή αν τα προγράμματα της εκπαίδευσης θα τα καταρτίζουν ο Αρχιεπίσκοπος μαζί με τον πρόεδρο του ΣτΕ, ο οποίος τυγχάνει να είναι μαθητής του. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ατυχέστατη επιλογή -αναγκάζομαι να το πω- της κυβέρνησης ως προς το πρόσωπο του προέδρου του ΣτΕ. Ήταν γνωστές οι απόψεις του,αλλά δεν δίστασαν να τον βάλουν για μικροκομματικούς λόγους. Η κυβέρνηση εισπράττει τα επίχειρα της επιλογής της.”

*ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Γ.Σωτηρέλης: “Υπάρχουν δύο ζητήματα που ανακύπτουν: Πρώτον το θέμα διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας και δεύτερον της ίδρυσης Συνταγματικού Δικαστηρίου, διότι το ΣτΕ όπως είναι, αποδεικνύει ότι δεν μπορεί ή δεν θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με Συνταγματικά θέματα. Στο θέμα διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας,δεν κρύβω ότι είχα φτάσει σε μια λογική , κατά την οποία από τη στιγμή που δεν υπάρχει σύμπνοια των πολιτικών δυνάμεων για να προχωρήσει αυτό που είναι το σωστό, δηλαδή ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, ίσως θα έπρεπε να πάμε σε μια λογική σταδιακού διαχωρισμού, μέσω νομοθεσίας. Είναι πια καιρός οι πολιτικές δυνάμεις να ανοίξουν τα χαρτιά τους . Η εκκλησία θέλει να επιβάλει , όπως και όλες οι εκκλησίες στην Ευρώπη , μιαν ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία στο κράτος. Αυτό είναι απαράδεκτο σε ένα δημοκρατικό κράτος.”

Sliding Sidebar

Επιπλέον Άρθρα