Kερδήθηκε μια σημαντική μάχη, αλλά όχι ο πόλεμος – Συνέντευξη στον Αθήνα 9.84

«Ο αγώνας κατά του νεοναζισμού δεν τελείωσε. Δεν πρέπει να επέλθει λήθη γιατί κερδήθηκε μια σημαντική μάχη, αλλά όχι ο πόλεμος» είπε- ενόψει της συνεχιζόμενης διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής- ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΕΚΠΑ Γιώργος Σωτηρέλης, στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα εξήγησε ότι «ζητούμενο είναι η κατανόηση των αιτίων ανόδου της Χρυσής Αυγής», ενώ επισήμανε και θεσμικούς κινδύνους από το γεγονός ότι «είχε και διατηρεί θυλάκους στους κατασταλτικούς μηχανισμούς, στο στρατό και στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και στην ίδια την πολιτική δικαιοσύνη, η οποία συχνά αντιμετώπισε με επιδερμικό, ενδεχομένως και συμπαθή τρόπο, τη Χρυσή Αυγή»

Παράλληλα, ο κ Σωτηρέλης άσκησε κριτική και απέδωσε ευθύνες σε μερίδα των ΜΜΕ για τη συστηματική προβολή της Χρυσής Αυγής. «Παρότι αυτοαποκαλούνται δημοκρατικά, ανέλαβαν εργολαβικά- κάποια απ αυτά τα ΜΜΕ- την υπεράσπισή της. Το ίδιο έκαναν και κάποια άλλα τα οποία χαριεντίζονταν μαζί της και την ξέπλεναν, μέσα από λογικές λάιφ στάιλ» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφέρθηκε στις λεπτές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν στο εξής, προκειμένου να αποκλεισθεί ενδεχόμενο επανεκλογής της Χρυσής Αυγής ή κομμάτων ανάλογης ιδεολογίας, στο μέλλον.

Αναλυτικά:

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
«Ηταν μια πολύ καλή απόφαση, αυτή που έπρεπε, αντίστοιχη των προτάσεων κορυφαίων εισαγγελέων, οι οποίοι ασχολήθηκαν αρχικά με την υπόθεση, όπως η κυρία Κοτζαμάνη και οι κκ Βουρλιώτης και Ντογιάκος. Αποδίδεται δικαιοσύνη με την έννοια ότι πράγματι η Χρυσή Αυγή ήταν μια εγκληματική οργάνωση και τα εγκλήματα που συντελέστηκαν δεν ήταν τυχαία, αλλά συντονισμένα και οργανωμένα. Ελπίζω και εύχομαι να μην αναγνωρισθούν ελαφρυντικά στους περισσότερους, ούτε και να δοθεί αναστολή, διότι πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά και δεν είναι βέβαιο πως δεν θα φύγουν.»

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ
«…Καθώς μπαίνουμε στην επόμενη ημέρα πρέπει να πούμε ότι δεν τελείωσε ο πόλεμος κατά του νεοναζισμού. Κερδήθηκε μια σημαντική μάχη, αλλά όχι ο πόλεμος. Δεν πρέπει να επέλθει λήθη.

Ζητούμενο είναι να αφομοιώσουμε το μάθημα για τα αίτια ανόδου της ΧΑ που είναι η κοινωνική εξαθλίωση στη διάρκεια της κρίσης, αλλά και θεσμικά ζητήματα, όπως το γεγονός ότι είχε και έχει θυλάκους μέσα στους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς, στο στρατό και στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και στην ίδια την πολιτική δικαιοσύνη που συχνά αντιμετώπισε με επιδερμικό ενδεχομένως και συμπαθή τρόπο τη Χρυσή Αυγή.
Οσο για τα ΜΜΕ, παρότι αυτοαποκαλούνται δημοκρατικά, ανέλαβαν εργολαβικά- κάποια απ αυτά- την υπεράσπισή της. Το ίδιο έκαναν και κάποια άλλα που χαριεντίζοντας μαζί της και την ξέπλεναν, μέσα από λογικές λάιφ στάιλ.
Μόνο μέσα από διαδικασίες εγγυήσεων της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου μπορούμε να ελπίζουμε ότι το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, θα μείνει καταδικασμένο στη συλλογική μνήμη.

*ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΧΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
«Αφού με τον υφιστάμενο ΠΚ δεν υπάρχει στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, ως παρεπόμενη ποινή, οφείλουμε να προσανατολιστούμε σε άλλες λύσεις εκ του Συντάγματος.

Πρώτον, να προβλεφθούν συγκεκριμένα εγκλήματα τα οποία θα συνεπάγονται στέρηση του εκλέγειν και εξ αυτού στέρηση του εκλέγεσθαι, δηλαδή των πολιτικών δικαιωμάτων. Αρκεί βέβαια να υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη, όπως ίσχυε και προηγουμένως για τα ποινικά αδικήματα εφόσον η στέρηση ήταν παρεπόμενη ποινή.

Επιλέον, να εξειδικευθεί η διάταξη του συνταγματικού άρθρου 29 ότι τα κόμματα υπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, προκειμένου να τεθούν κατ αυτόν τον τρόπο φραγμοί ως προς τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία μέσω του Αρείου Πάγου. Εδώ, αρκεί να υπάρχει οριστική ή τελεσίδικη και όχι αμετάκλητη καταδίκη τους ως εγκληματικών οργανώσεων ή μελών τους ως μετεχόντων σε αυτές όπως και ως ατόμων που στοχεύουν στην ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Και για την επίτευξη αυτού του στόχου ροβάλλει ως αναγκαία προυπόθεση η κοινή στρατηγική όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου μακριά από πολιτικές διαμάχες.»

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΓΟΥ
«Θα τρέξουν διαδικασίες στο Ευρωκοινοβούλιο από πλευράς κυβέρνησης, ευρωβουλευτών και ευρωομάδων, όπως ήδη υπήρξαν.»

Συνέντευξη στον Αθήνα 9.84 στις 09/10/2020.
Ακούστε την  εδώ.

Sliding Sidebar

Επιπλέον Άρθρα