“Προσοχή, να μην βγάλουμε «κι από πάνω» τη Χρυσή Αυγή”

*Συνέντευξη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό “Στο Κόκκινο”, 06.04.2014

Βαθύτατα λανθασμένη είναι η αντίληψη, σύμφωνα με την οποία η αντιμετώπιση της εγκληματικής δραστηριότητας της “Χρυσής Αυγής” πρέπει να συντελείται μόνο στο πολιτικό πεδίο. Θεμιτή και αναγκαία είναι η -εκ του παραλλήλου- νομική αντιμετώπισή της. Αυτό υπογράμμισε, μιλώντας στην εκπομπή “Δυο στο Κόκκινο”, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γ. Σωτηρέλης.

Μεταξύ άλλων, ο κ Σωτηρέλης τόνισε τα εξής:

– Η υπόθεση Μπαλτάκου επιβεβαίωσε τις διασυνδέσεις που υφίστανται ανάμεσα στη “ΧΑ” και τη Νέα Δημοκρατία. Δεν πρέπει, όμως, να παραβλέπουμε τις διασυνδέσεις της “ΧΑ” με ένα ολόκληρο σύστημα, με θύλακες της κρατικής εξουσίας:  στην αστυνομία, το στρατό, το δικαστικό σώμα, αλλά και την Εκκλησία.

– Στελέχη της ΝΔ έχουν ιδεολογική συγγένεια προς τη ‘ΧΑ”, όχι φυσικά επειδή ασπάζονται τις ναζιστικές αντιλήψεις της ηγετικής ομάδας του ακροδεξιού αυτού μορφώματος, αλλά διότι έλκονται από ολοκληρωτικές αντιλήψεις.

– Είναι απίθανο να είχε πλήρη άγνοια ο πρωθυπουργός για τις επαφές του κ. Μπαλτάκου με στελέχη της “ΧΑ”. Πιθανότατα ήταν ενήμερος για αυτόν τον δίαυλο επικοινωνίας και τον είχε εγκρίνει. Προφανώς, όμως, ο κ. Μπαλτάκος υπερακόντισε κατά πολύ τα συμφωνηθέντα, με δική του πρωτοβουλία, λόγω των ιδεολογικών και πολιτικών απόψεών του.

– Η “ΧΑ” είναι “δυο σε ένα”. Είναι κόμμα, αλλά και εγκληματική οργάνωση, ως προς τον ηγετικό- επιτελικό της πυρήνα. Η άποψη ότι  η “ΧΑ” θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνον πολιτικά εκφράζεται από πολλούς χώρους, ακούγεται δε και στην Αριστερά. Είναι όμως λανθασμένη. Το ίδιο λάθος είχε διαπράξει και η Δημοκρατία της Βαϊμάρης, στη Γερμανία.

– Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ώστε να μην ενισχυθεί η προπαγάνδα της “ΧΑ” περί “σκευωρίας¨” σε βάρος της. Να να μην “βγει κι από πάνω” η “ΧΑ”. Δεν μπορεί να λέγεται ελαφρά τη καρδία ότι οι δικαστές που έχουν αναλάβει αυτήν την υπόθεση βρίσκονται “σε διατεταγμένη υπηρεσία”. Εμπλέκονται πολλοί δικαστές, δεν γίνεται να ελέγχονται όλοι. Ούτε είναι σωστό να κρίνουμε κατά πόσον υπάρχουν επαρκή στοιχεία εναντίον της “ΧΑ”, χωρίς να έχουμε δει τη δικογραφία. Για να υπάρχουν τόσες παραπομπές και για να γίνονται προφυλακίσεις, κάτι σημαντικό θα υπάρχει. Ας μην προτρέχουμε.

– Με το υπάρχον Σύνταγμα η “ΧΑ” δεν μπορεί να τεθεί εκτός νόμου.  Μπορεί και πρέπει, όμως, να ληφθούν μέτρα σε βάρος της. Διαφορετικά, θα φθάσουμε στο σημείο να παρακολουθεί ο κόσμος μια κατ’εξακολούθηση εγκληματική δράση και να αναρωτιέται κατά πόσο η δημοκρατία μπορεί να αυτο-προστατευθεί.

Sliding Sidebar

Επιπλέον Άρθρα