Σε αναζήτηση της Σύγχρονης Αριστεράς

Έναυσμα για γόνιμο προβληματισμό έδωσε η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργου Σωτηρέλη, με τίτλο “Ποια Αριστερά”, χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής. Ο συγγραφέας επιχειρεί μέσω του έργου του να αποτυπώσει τα σύγχρονα ρεύματα της Αριστεράς σε Ελλάδα και Ευρώπη, επιμένει ότι πρέπει τάχιστα να σφυρηλατηθεί η έννοια της προοδευτικής – μεταρρυθμιστικής Αριστεράς την οποία και αποκαλεί στο βιβλίο του Νέα Δημοκρατική Πλουραλιστική και Ρηξικέλευθη Αριστερά. Σε αυτήν ο κ. Σωτηρέλης εντάσσει τη σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία, το ρεύμα του ευρωκομμουνισμού και την πολιτική οικολογία.

Αναφερόμενος στην ριζοσπαστική Αριστερά, που έχει βελτιώσει τα ποσοστά της σε πολλές χώρες της Ευρώπης και η οποία κυβερνά στην Ελλάδα, ο συγγραφέας υπογραμμίζει πως πρέπει να εγκαταλείψει αποφασιστικά αγκυλώσεις, αυταπάτες, μαξιμαλισμούς και αμετροέπεια, ενώ ειδικότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως πρέπει να απεμπλακεί από αμφιλεγόμενες συμμαχίες με δυνάμεις με αμφίβολη δημοκρατικότητα.

Ο Γιώργος Σωτηρέλης καταλήγει πως η Σοσιαλδημοκρατία, ο ευρωκομμουνισμός, η ριζοσπαστική Αριστερά και η πολιτική οικολογία μπορούν να συναντηθούν “αρκεί να κάνουν τις υπερβάσεις, που χρειάζεται, να ξεπεράσουν τις παθογένειες τους και να εγκαταλείψουν τον ανερμάτιστο βολονταρισμό από τη μία και την καθεστωτική μετάλλαξη τους από την άλλη”, ώστε να αναζητήσουν εκ νέου τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα ρευστό πολιτικό τοπίο, όπως το σημερινό.

Μεταξύ των ομιλητών και δύο άνθρωποι του Αθήνα 9.84, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ, Μιχάλης Κυριακίδης και ο γνωστός δημοσιογράφος Τάσος Παππάς. Ο κ. Κυριακίδης επεσήμανε πως ενώ ο Γιώργος Σωτηρέλης αποκλείει από την προαναφερθείσα συμμαχία το πολιτικό κέντρο, σε πολλά σημεία του βιβλίου του βρίσκεται πολύ κοντά με αυτό που ονομάζουμε φιλελέυθερο πολιτικό κέντρο. Τονίζει δε πως “Ούτε η Αριστερά, ούτε κάποια άλλη πολιτική δύναμη δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο αορίστου χρόνου με την προοδευτικότητα. Θα πρέπει ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, που συμβαίνουν τεκτονικές αλλαγές στον κόσμο, να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται αυτές τις αλλαγές και ότι έλθει την ικανότητα να διαμορφώσει ρεαλιστικές προτάσεις, που θα αλλάξουν την κοινωνία προς όφελος των πολιτών, ιδιαίτερα των αδυνάτων”.

Ο Τάσος Παππάς, από την πλευρά του, διαφωνεί με τη θέση του συγγραφέα πως στη σύγχρονη Αριστερά χωράει ένα τμήμα της Σοσιαλδημοκρατίας. Υποστηρίζει πως η ηγεσίες της Σοσιαλδημοκρατίας στην χώρα μας, αλλά και ανά την Ευρώπη εχθρεύονται τη ριζοσπαστική Αριστερά και προτιμούν να “συνομιλούν” ή και να συνεργάζονται σε κυβερνητικό επίπεδο με δυνάμεις της Κεντροδεξιάς, συνήθως, όπως λέει ο γνωστός δημοσιογράφος, στο ρόλο του φτωχού συγγενή.

Στην εκδήλωση παρέστησαν πλήθος ακαδημαϊκών μεταξύ των οποίων και ο προταθείς για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Αλιβιζάτος, ο Φώτης Κουβέλης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τα στελέχη του κόμματος Θόδωρος Μαργαρίτης και Δημήτρης Χατζησωκράτης, οι πρώην Υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης, Νίκος Σηφουνάκης, Φίλιππος Σαχινίδης και Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Γιάννης Ραγκούσης από την Ώρα Αποφάσεων, ο στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, Χρήστος Πρωτόπαπας, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης και ο εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Τσιόδρας και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Παρασκευόπουλος.

*Ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του “Αθήνα 984” από τον Σπύρο Μουρελάτο (08.06.2017)

Sliding Sidebar

Επιπλέον Άρθρα