Τι πρόκειται να γίνει με τις έδρες των Σπαρτιατών;

Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στην εκπομπή «Με τούτα και Μ’ Εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια.

“Κανονικά θα έπρεπε να γίνουν εκλογές σε όλη την χώρα ξανά. Τώρα, επειδή ακούγονται διάφορα και επειδή το εκλογοδικείο δεν μπορεί να βγάλει εύκολα μια τέτοια απόφαση, θα κριθεί κατ’ οικονομίαν, υποθέτω με βάση αυτά που ακούγονται.

Εκείνο που θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα ήταν κατ’ αρχήν θεμιτό και υπό πολλές προϋποθέσεις και κατ’ οικονομία, είναι να γίνει η ανακατανομή με βάση το ισχύον όμως, εκλογικό σύστημα στις περιφέρειες αυτές.

Αυτό σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί ξανά ο εκλογικός νόμος που ισχύει και θα ανακατανεμηθούν οι έδρες, διότι οι Σπαρτιάτες δεν θα συμμετάσχουν σε αυτή την κατανομή. Οι ψήφοι όμως που έλαβαν, κατά την άποψή μου, δεν μπορούν να θεωρηθούν άκυρες, άρα θα μετρήσουν στο εκλογικό μέτρο, όπως ακριβώς μετρούν και οι ψήφοι των κομμάτων τα οποία έλαβαν κάτω από 3%. Οι ψήφοι μετρούν, αλλά τα κόμματα δεν παίρνουν έδρες όταν έχουν κάτω από 3%. Περίπου ίδια θα είναι η αντιμετώπιση και του κόμματος των Σπαρτιατών, με αποτέλεσμα να γίνει η ανακατανομή αυτή στο σύνολο της περιφέρειας.

Υπάρχει και η εκδοχή να εφαρμοστεί το εκλογικό σύστημα το ίδιο, αλλά η κατανομή να γίνει μόνο στις 12 περιφέρειες. Τι σημαίνει αυτό; Με το εκλογικό σύστημα, πώς γίνεται η κατανομή; Βγαίνουν λοιπόν, τα αποτελέσματα. Ξέρουμε εκ των προτέρων πόσες έδρες παίρνουν τα κόμματα και αρχίζει η κατανομή από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο. Αντί λοιπόν να πάμε στο σύνολο της χώρας και να αρχίσουμε την κατανομή ξανά από την αρχή-οπότε ίσως και να αρχίσουμε να έχουμε και κάποιες μικρές καραμπόλες-να πάμε κατευθείαν στις 12 και να κατανεμηθούν οι έδρες των 12 μόνο, με πρώτο το μικρότερο κόμμα που παίρνει έδρα και στη συνέχεια με τα υπόλοιπα.”

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.

Sliding Sidebar

Επιπλέον Άρθρα