“Αναγκαία η ισχυροποίηση του θεσμικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας”

*Συνέντευξη στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, 19.12.2014

Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και άμεση εκλογή του από τον λαό προτείνει, μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συνταγματολόγος Γιώργος Σωτηρέλης.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών υποστηρίζει πως μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1986 οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πολύ περιορισμένες. Στην πραγματικότητα σημειώνει ότι δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος «ουσιαστικά δεν άσκησε τις αρμοδιότητες που έχει με τέτοιο τρόπο που θα οδηγούσε στον έλεγχο του άλλου πόλου της εκτελεστικής εξουσίας» δηλαδή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει την ανάγκη διεύρυνσης των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση ενίσχυσης του θεσμικού του ρόλου.

Βασική συνισταμένη της θέσης του συνταγματολόγου είναι ότι με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο της εκτελεστικής εξουσίας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιστάσεις και όταν τα κόμματα αδυνατούν να δώσουν λύσεις.

Με την έννοια αυτή, ο κ. Σωτηρέλης κάνει λόγο για ανάγκη αποκατάστασης της ισορροπίας ανάμεσα στους θεσμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, «ώστε να υπάρχει ένα σταθερό συμβολικό και ουσιαστικό σημείο αναφοράς που να μπορεί να συνθέσει τα κόμματα».

Η ανάγκη για νέα αναδιάταξη της εκτελεστικής εξουσίας αναδείχθηκε, σύμφωνα με τον καθηγητή, το τελευταίο διάστημα με την κρίση και με τα όσα επακολούθησαν. Ξεκαθαρίζει, μάλιστα, ότι αυτό είναι συμβατό με το Σύνταγμα καθώς, όπως εξηγεί, «υπό το καθεστώς της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας δόθηκαν και πριν αυτές οι αρμοδιότητες».

Η δεύτερη πρόταση του γνωστού συνταγματολόγου εστιάζεται στον τρόπο εκλογής του Προέδρου. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και προκρίνει δύο τρόπους.

Sliding Sidebar

Επιπλέον Άρθρα