Συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή του Mega για το αν μετά το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη:
Θέμα πολιτικής ερμηνείας το αν η κυβέρνηση έχει πολιτική νομιμοποίηση.
«Τυπικά, συνταγματικά, δεν μπορεί να τη ρίξει κανείς».
«Ο όρος “δεδηλωμένη”, όπως τίθεται, είναι λανθασμένος. Δεδηλωμένη σημαίνει ότι μετά τις εκλογές και με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει πρωθυπουργό τον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής. Δηλαδή, έχει τουλάχιστον 151 ψήφους.
Η δεδηλωμένη αφορά τα εκλογικά αποτελέσματα. Αφότου δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, έχουμε μια κυβέρνηση κοινοβουλευτική, δηλαδή που έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αυτή η εμπιστοσύνη δεν μπορεί να χαθεί παρά μόνο με δύο τρόπους: είτε με πρόταση εμπιστοσύνης του ίδιου του πρωθυπουργού προς τη Βουλή είτε με πρόταση δυσπιστίας.
Εδώ όμως θα πρέπει να διαχωρίσουμε ότι στην πρόταση εμπιστοσύνης η πλειοψηφία που απαιτείται είναι η πλειοψηφία των παρόντων που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 120, ενώ στην πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι 151.
Άρα, λοιπόν, αν δεν το θέσει η ίδια η κυβέρνηση το θέμα της εμπιστοσύνης, συνταγματικά δεν μπορεί να πέσει αυτή η κυβέρνηση, κανείς δεν μπορεί να τη ρίξει.
Είναι θέμα, λοιπόν, πολιτικής ερμηνείας για το αν αυτή η κυβέρνηση έχει ή δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση. Από τη στιγμή που το εκλογικό αποτέλεσμα είναι τόσο ευρεία πλειοψηφία υπέρ της διαπραγμάτευσης του συγκεκριμένου σχεδίου, αυτή τη στιγμή έχει ευρύτατη νομιμοποίηση ως προς τους σχεδιασμούς αυτούς.
Άρα, κατά την άποψή μου, και επειδή ότι το σχέδιο είναι εξαιρετικά επείγον, πρέπει να διαχειριστεί αυτό το θέμα και από ‘κει και πέρα να αποφασίσει με πολιτικά κριτήρια τι θα κάνει σε σχέση με τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Εν τω μεταξύ, δεν ξέρουμε τι θα συμβεί με τους βουλευτές. Μπορεί κάποιοι από αυτούς να παραιτηθούν και να αλλάξουν οι έδρες και οι νέοι βουλευτές να μην έχουν διαφωνίες και επομένως να αποκατασταθεί και αυτό το θέμα».