«Είναι η δεύτερη φορά μετά την απόφαση για την ιθαγένεια που το ΣτΕ δείχνει ότι πλέον δεν θέλει ή δεν μπορεί να κρίνει τέτοιες υποθέσεις με βάση τις αξίες του Ευρωπαϊκού Νομικού πολιτισμού και ιδίως με βάση τη λογική μιας ανοικτής και δημοκρατικής κοινωνίας» δήλωσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
Ιδιαίτερα επικριτικός ο κ. Σωτηρέλης υποστήριξε ότι με την απόφαση αυτή “το ΣτΕ είναι σα να λέει ότι δεν μπορεί να χειριστεί τέτοια θέματα και ότι πρέπει να συσταθεί Συνταγματικό Δικαστήριο¨. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Όζει ολοκληρωτισμού η απόφαση και θυμίζει επί σταλινισμού τη λογική ότι τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν το μαρξισμό-λενινισμό. Με την απόφαση αυτή το ΣτΕ θεωρεί τα παιδιά λόγω του νηπιοβαπτισμού τους μαρκαρισμένα γελάδια τα οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να μπαίνουν στη στρούγκα, να διδάσκονται με υποχρεωτικό κατηχητισμό και να επιβάλλεται σε αυτά μια συγκεκριμένη θρησκευτική αντίληψη. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με όλη τη θεωρία του συνταγματικού δικαίου. Δεν υπάρχει συνάδελφος που να έχει ασχοληθεί με το θέμα και να υποστηρίζει τέτοια άποψη”.
«Είναι σα να ερμηνεύουν το Σύνταγμα του 1975 υπό το πρίσμα του συντάγματος του 1952 του μετεμφυλιακού, όπου πράγματι έλεγε ότι η Παιδεία πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αρχές του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού. Το Σύνταγμα του 1975 αφού μεσολάβησε η χούντα και το αποκορύφωμα του Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών που απηχεί η απόφαση αυτή – είπε ότι εξισώνονται όλες οι γνωστές θρησκείες με την επικρατούσα θρησκεία, κατοχυρώνονται πλήρως η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης ως μη αναθεωρητέα διάταξη καθώς και η ανάπτυξη θρησκευτικής συνείδησης παράλληλα με την ανάπτυξη ελεύθερων πολιτών».
Ο κ. Σωτηρέλης παρέπεμψε στα άρθρα του Συντάγματος 5 παρ. 1 και το 13 παρ. 1 που μιλούν για την ελεύθερη διαμόρφωση θρησκευτικής συνείδησης και υπάρχουν οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου του Ανθρώπου και η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το οποίο είναι «αστείο» να το επικαλούνται διότι πρέπει να αποφεύγεται ο κατηχητικός δογματισμός ενώ μιλάνε για κριτικό, πλουραλιστικό τρόπο στο περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών. Άρα η απόφαση του ΣτΕ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τέλος εκτίμησε ότι πρέπει να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση που έχει μείνει πίσω.