Συνέντευξη στο Real.gr

Εντός 15 ημερών από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης με βάση τις Προγραμματικές της Δηλώσεις, εξηγεί στο Real.gr ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης.

Η συνέντευξη του Γ. Σωτηρέλη έχει ως εξής:

Έως πότε πρέπει να γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης;

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής η Κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες (δηλαδή το αργότερο την 15η ημέρα) από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, με βάση τις προγραμματικές της δηλώσεις. Η συζήτηση αρχίζει δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και το αργότερο στις δώδεκα το βράδυ της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει τη αναβολή της ψηφοφορίας για σαράντα οκτώ ώρες.

Μπορεί να γίνει αναπλήρωση του πρωθυπουργού και με ποιον τρόπο;

Σύμφωνα με το άρθρο 81 παρ. 1 του Συντάγματος αν δεν υπάρχει Αντιπρόεδρος ο Πρωθυπουργός ορίζει αναπληρωτή του έναν από τους Υπουργούς, όταν παρουσιάζεται ανάγκη. Αυτό μπορεί να γίνει και στην επικείμενη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, εάν ο πρωθυπουργός δεν έχει αναρρώσει πλήρως έως τότε.

*Στην συνέντευξη του Real το ρεπορτάζ έγινε από τον Βασίλη Σκουρή.

Sliding Sidebar

Επιπλέον Άρθρα